Yangın Tüpü Dolumu
Öncelikle yangın söndürme cihazları dolum ve bakım işlemleri için çok dikkatli olup standartlara uygun malzeme kullanmak gerekmektedir.
Doluma alınan yangın söndürme cihazı için ilk yapılacak iş, içerisinde bulunan itici gazın ( azot ) boşaltılmasını sağlamaktır.
Azot gazı boşaltıldıktan sonra cihazın vanası sökülüp cihazın içinde bulunan kimyevi madde vakum makinesi yardımıyla boşaltılır.Kimyevi madde çekildikten sonra gövde üzerinde bulunan üretim tarihi veya varsa test tarihine bakılır , gövde kullanım süresi dolmuş ise gövde hidrostatik teste tabi tutulur.Şayet gövde kullanım süresi geçmemiş , gövdesinde darbe ve korozyon yoksa dolum işlemlerine başlanır.
Cihazın içi boş vaziyette vakum makinasına konur ve toz vakum makinesı ile gövdenin içine boşaltılır.Bu işlemden sonra daha önce gövde üzerinden sökmüş odlumuz vanamızın içi sökülerek temizlenir , contalar kontrol edilip yenileriyle değiştirildikten sonra manometrenin kontrolü yapılır.Bu işlemlerden sonra vana hazır hale gelir ve cihazın üstüne konup cihaz kapatılır.
Daha sonra cihaz mengeneye konup vanası iyice sıkılır , cihazı mengeneden çıkarmadan cihazı içine itici gaz olarak 18 bar azot gazı basılır.Azot basım işlerinden sonra cihazdaki basınç kaçaklarını görmek için cihaz su testine tabi tutulur varsa cihazda ki basınç kaçakları giderilir.
Su testinden sağlam çıkan yangın söndürme cihazının hortumu , pimi ve mühürü takılıp , daha sonra etiketleme işlemine geçilir , Cihaz etiketlerinde dolum tarihi , kontrol tarihi , son kullanma tarihi ve bu cihazlar hakkında genel bilgiler bulumalıdır.
Artık cihazımız kullanıma hazır hale gelmiştir.